Lente zon schadelijk voor je huid ja of nee?

Hoe schadelijk is de lente zon voor je huid?

Vandaag is de lente begonnen ook al lijkt dat er nu niet op als ik naar buiten kijk en het zie regenen. In de lente krijgen we de zon hopelijk vaak te zien. De lente zon lijkt zacht een onschuldig maar je kan een flinke zonverbranding oplopen als je niet goed uitkijkt. Vooral de lichte huidtype moeten uitkijken dat ze niet verbranden.

In de wintermaanden heeft de huid nauwelijks zonlicht gevoeld en is daardoor dus kwetsbaarder voor verbranding en DNA schade. Zonkracht is namelijk niet afhankelijk van temperatuur maar is op heldere, koele zonnige dagen net zo sterk als op warme dagen.

Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon

Als de eerste zonnestralen in de lente te voor schijn komen is het van belang om je huid hier langzaam aan te laten wennen. De pigmentcellen kunnen dan pigment aanmaken dat ervoor zorgt dat de Uv-straling wordt geabsorbeerd en gereflecteerd. Hierdoor kunnen minder schadelijke straling doordringen in de huid. Door blootstelling aan de zon verdikt de huid zich en hierdoor vindt er een filtering en weerkaatsing van het licht plaats. Pigmentatie en verdikking van de huid zorgen samen voor een natuurlijke bescherming van de huid.

Welke huidtypes lopen het meeste risico op verbranding?

  • Huidtype I – verbrandt altijd en wordt niet bruin
  • Huidtype II – verbrandt meestal en wordt een beetje bruin
  • Huidtype III – verbrandt zelden en wordt goed bruin
  • Huidtype IV – verbrandt nooit en wordt diep bruin (mediterrane type)
  • Huidtype V – Aziatische type
  • Huidtype VI – Negroïde type

Huidtype I en II lopen dus het meeste risico op verbranding en zijn ook het meest gevoelig voor huidkanker. Voor deze huiden is het belangrijk om de huid heel langzaam te laten wennen aan de zon en zich heel goed te beschermen tegen verbranding. Gebruik zeker voor het gezicht altijd een hoge beschermingsfactor. Die zowel voor UV-A als voor UV-B beschermd. Zorg ervoor dat je NOOIT verbrand.

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?

UV-A dringt twintig tot dertig procent door tot in de lederhuid, afhankelijk van het pigment en de dikte van de opperhuid. Dit is veel meer dan bij UV-B, daar dringt slechts tien procent door tot in de lederhuid. Zonlicht bevat meer UV-A dan UV-B. Bij UV-A straling vindt de reactie plaats in de lederhuid waar het verouderingsproces daar door wordt bevordert. UV-A straling dringt ook door glas heen, dus achter het raam ben je niet veilig voor deze straling.

UV-B wordt voor ongeveer zeventig procent door onze hoornlaag tegen gehouden. Mits deze dik genoeg is en niet extreem gepeeld is. De UV-B stralen zorgen voor het rood worden van de huid en het bruiningsproces. Ze beschadigen de cellen in de opperhuid waarbij stoffen vrijkomen die de bloedvaten in de lederhuid doen verwijden. Met als resultaat zichtbare roodheid van de huid, verbranding. UV-B zorgt ervoor dat de pigmentcellen worden geprikkeld tot de vorming van pigment.

Zon is ook heel gezond

Moeten we nu alleen maar bang zijn voor de zon? Nee zeker niet. We hebben de zon ook heel hard nodig bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is onder andere belangrijk bij het functioneren van de hersenen, voor een correcte werking van onze alvleesklier, maar ook je weerstand heeft veel te maken met vitamine D. Ook voor mensen die last hebben van eczeem en psoriasis is Ultraviolet licht belangrijk. Het heeft ook een ontstekingsremmende werking op de huid.

Kortom zon is heerlijk. We worden er allemaal blij van als de zon er is. Maar we moeten er verstandig mee omgaan. Geniet ervan maar met mate.