Gewoontes die jouw gevoelige huid kunnen verergeren

Je volgt trouw je verzorging ritueel voor je gevoelige huid Je gebruikt een milde reiniger, een gezichtscrème zonder parfum. Maar als je huid nog steeds aanvoelt alsof het in problemen is, zijn er misschien andere factoren die de gevoeligheid verergeren. Vandaag gaan we eens kijken wat die dagelijkse gewoonten voor invloed kunnen hebben op de gevoeligheid van je huid.

Lang douchen

Warm water droogt de huid uit. Voor een gevoelige huid is het dus raadzaam om niet te lang en te heet te douchen. Ook zwemmen in chloorwater kan je huid uitdrogen. Zorg hierna dus dat je de huid goed verzorgt met een hydraterende body lotion.

Niet genoeg slaap krijgen

Een goede nacht slaap kan een wereld van verschil maken tussen een gezonde huid en een geïrriteerde huid. Bij slaap gebrek maakt je lichaam meer cortisol aan, het stresshormoon. Een verhoogd niveau aan cortisol kan leiden tot een verhoogde kans op ontstekingsreacties in het lichaam en kan dus de kwaliteit van je huid kwaad doen. Denk hierbij aan ontsteking gerelateerde aandoeningen zoals acne en psoriasis. Verder hersteld je lichaam zijn vochtbalans als je slaapt. Dus tekort slaap resulteert ook weer in een droge en gevoelige huid.

Stress

De hormonen die vrij komen bij stress kunnen er voor zorgen dat de cel vernieuwing vertraagd. Duurt dit langere tijd dan kan je huid zich niet meer zo snel herstellen als zou moeten, Heb je een gevoelige huid dan kan dit leiden tot een grotere gevoeligheid van je huid.

Eten van geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers is de bewerkte vorm van suiker. Het laat je bloedsuikerspiegel enorm stijgen waar door je lichaam meer insuline moet aanmaken om je suikerspiegel weer te verlagen naar een normaal niveau. Hierdoor krijg je sneller een infectie omdat er op dat moment geen tijd is voor je lichaam om zich bezig te houden met je immuunsysteem. Ontsteking gevoelige aandoeningen zoals acne en psoriasis kunnen hierdoor verslechteren.

Weer

Veranderingen in het weer kan ook de huid beïnvloeden zeker als het kouder wordt. Winter, koude buitenlucht in combinatie met de centrale verwarming kan er ook voor zorgen dat de huid droger wordt en dus weer gevoeliger.

Probeer dus rekening te houden met je gewoontes als je een gevoelige huid hebt en zorg goed voor je huid.