Huidarts: Hoe ontstaan rimpels?

Als we ouder worden krijgen we last van rimpels. Daar spelen verschillende factoren een rol.
De biologische factor is onvermijdelijk voor iedereen. Erfelijkheid bepaald een groot deel van de mate van veroudering.
Maar de omgeving omstandigheden spelen een nog grotere. Factoren als roken, zonlicht, overgewicht, voeding, luchtverontreiniging en klimatologische factoren hebben een grote invloed op de mate van veroudering van de huid.

Wat gebeurd er met de huid als we ouder worden?

De opperhuid wordt steeds dunner. De bovenste hoornlaag wordt daarentegen dikker. De huid is kwetsbaarder voor beschadigingen van buitenaf. De barrière raakt verstoord en de huid wordt daardoor droger en valer.
De lederhuid gaat achteruit wat betreft de kwaliteit. Het collageen neemt af, hierdoor wordt de stevigheid minder. Ook het hyaluronzuur, dat de huid zelf aanmaakt, neemt af waardoor we niet goed meer in staat zijn om het vocht in de huid vast te houden. Met als gevolg dat de huid slapper, stugger en er ontstaan meet rimpels en plooien.

Welke soorten rimpels zijn er?

Dynamische rimpels of mimische rimpels ontstaan door de beweging van delen van het gezicht. Bijvoorbeeld, de fronsrimpel, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijntjes.
Statische rimpels zijn rimpels die zichtbaar zijn ook als er geen beweging is in de mimiek. De rimpels zijn dan door het gebruik van de mimische spieren zo diep geworden dat als je de spier niet gebruikt de lijntjes toch nog zichtbaar zijn.

Wat is er tegen rimpels te doen?

De vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering is de laatste jaren enorm toegenomen.
Mensen worden steeds ouder en willen er steeds beter uitzien. De keuze uit het enorme aanbod is niet makkelijk.

 • Antirimpelcrèmes

Het aanbod is zeer uitgebreid net als de prijzen. Het is wel belangrijk dat er actieve werkstoffen inzitten zoals retinol en hyaluronzuur. Retinol is een afgeleiden van vitamine A zuur en kunnen het bindweefsel stimuleren. Het gevolg is een gladder en zachter aanvoelende huid. De beste antirimpelcrème is een creme met een SPF die de huid zowel tegen UVA als UVB stralen beschermd. Zonlicht is namelijk een van de grootste redenen van huidveroudering.

 • Microneedling

Bij deze techniek maken we gebruik van zeef fijne naaldjes om de bovenkant van de lederhuid licht te beschadigen. Hiermee stimuleer je de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid egaler, soepeler en gladder kan worden. ER zijn verschillende apparaten op de markt. Er zijn rollers en een pen met trillende kleine naaldjes erin die snel over de huid heen bewogen wordt. Het voordeel hiervan is dat je overal de zelfde druk hebt en loodrecht de huid in gaat.

 • Chemische peeling

Bij chemische peling wordt de opperhuid en het oppervlakkige deel van de lederhuid met een krachtige etsende vloeistof vernieuwd. Dit kunnen glycolic peelings zijn dit zijn de milde peelingen maar je hebt ook TCA peelingen en die gaan een heel stuk dieper. Met de TCA peeling gaat de huid vervellen en krijg je een er nieuw velletje voor terug.

Wat kan je zelf doen om het ontstaan van rimpels te vertragen

Het belangrijkste is om de huid zo gezond mogelijk te houden. Het natuurlijke verouderingsproces gaat gewoon door. We kunnen hem wel proberen te vertragen.

  • Gebruik dagelijks een dagcrème met een factor spf 30
  • Beperk het gebruik van alcohol
  • Stoppen met roken
  • Eet matig en gevarieerd
  • Gebruik betrouwbare voedingsupplementen
  • Zorg voor voldoende slaap

Bron: huidarts.com