Ik heb me ingesmeerd maar ben toch verbrand?

Ik krijg in mijn praktijk regelmatig de vraag “Ik heb me ingesmeerd maar ben toch verbrand hoe kan dat”?

Dat kunnen een aantal redenen zijn waarom je ondanks dat je je ingesmeerd hebt met een zonnebrandmiddel toch nog verbrand.

Heb je de zonnebrandcrème van vorig jaar gebruikt?

Op het moment dat je een zonnebrandcrème opent is hij een jaar houdbaar. Maar bedenk hoe je met die crème omgaat.
Je hebt hem meegenomen naar het strand daar heeft hij de hele dag liggen ‘bakken’ in de zon.
Toen is hij weer mee naar huis gegaan heb je hem opgeborgen om vervolgens hem weer mee te nemen op vakantie en ga zo maar door.
Die fles of tube heeft heel wat te doorstaan.
Op moment dat je hem een jaar later weer wilt gebruiken is hij niet meer factor 30 die je gekocht had maar misschien nog maar een factor 10 .
Je begrijpt dat de kwaliteit van het product  heel sterk vermindert is.
Ga je hier dan mee smeren in de veronderstelling dat je je insmeert met een factor 30 loop je grote kans dat je verbrand.

Je hebt je te laat ingesmeerd

Zonnebrandcrème heeft een inwerktijd. Het is verstandig om je een half uur voor je de zon ingaat al in te smeren. Zodoende kan de crème alvast inwerken en op het moment dat je dan de zon ingaat ben je voldoende beschermt voor de eerste 2 uur.

Je hebt je niet vaak genoeg ingesmeerd

Op het moment dat je je insmeert ben je voor ongeveer 2 uur beschermt. Het is dus noodzakelijk dat je elke 2 uur opnieuw je zonnebrandcrème aanbrengt. Vergeet ook niet om na het zwemmen opnieuw het product aan te brengen.

Je smeert te dun waardoor je bent verbrand

Het is van belang dat je het product in de juiste dikte aanbrengt. Op het moment dat je een product te dun aanbrengt geeft het niet de bescherming die je verwacht. Neem royaal de tijd om je gezicht en lichaam in te smeren en vergeet geen plekjes. Denk erom dat als je een broek draagt met scheuren dat je ook de huid van je benen insmeert anders zie je het model broek terug op je huid in de vorm van verbrande plekken.

Je hebt een te lage beschermingsfactor gebruikt, die niet bij je huidtype past

Welke factor je gaat gebruiken is van een aantal dingen afhankelijk. Je huidtype, heb je een lichte huid met sproetjes dan gebruik je een hogere factor dan iemand die al een wat meer getinte huid heeft. Ook de plek waar je bent heeft invloed op de hoogte van de factor. Hoe zuidelijker je gaat hoe hoger de factor moet zijn. Maar ook of je op het water vaart of dat je in de tuin zit heeft invloed. Let altijd goed op de UV-index daar kan je zien hoe sterk de zon is die dag. Hoe hoger de UV-index hoe hoger de bescherming.

Je hebt een zonbescherming gebruikt waar alleen UVA bescherming in zit

Er is een verschil tussen een UVA- en UVB straling. UVA-straling is er altijd, ook als het bewolkt is. De straling gaat zelfs door glas.
UVA straling veroorzaakt de huidveroudering. UVB-straling zorgt voor verbranding van je huid. Als je een product gebruikt met alleen UVA bescherming, beschermt deze je niet tegen het verbranden van je huid. Daar heb je een product met UVB bescherming voor nodig. Kijk dus goed op de verpakking of er zowel een UVA als een UVB bescherming in zit. Dan maak je gebruik van een breedspectrum aan bescherming. Je beschermt dan tegen verbranding en tegen veroudering.

Let op! Op het moment dat je altijd je hele lichaam insmeert met een factor 50, nooit onbeschermd in de zon komt, je de aanmaak van vitamine D verhindert. Zorg er voor dat je soms onbeschermd de zon ingaat, zodat de aanmaak van vitamine D de kans krijgt. Het is van belang dat je daar een balans in vindt. Het belangrijkste is dat je NOOIT VERBRAND!!

Denk goed na over hoe je de zon gebruikt maar bovenal geniet er van want de zon heeft ook heel veel goede kanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.