Wat is een SPF?

Welke SPF is voor mijn huid nu het beste geschikt? Deze vraag wordt, zeker zo vlak voor de vakantie, vaak gesteld in mijn praktijk.
Ik wil graag wat dieper hier op in gaan. Want wat is nu precies een SPF?
SPF, Sun Protection Factor of beschermingsfactor geeft aan hoe goed zonnebrandcrème UV-B straling tegenhoud en de huid beschermd tegen verbranding.

  • SPF 6-10 geeft een lage bescherming
  • SPF 15-25 geeft een matige bescherming
  • SPF 30-50 geeft een hoge bescherming
  • SPF 50+ geeft een zeer hoge bescherming

Tegenwoordig staat er ook een UV-A logo op de verpakking zo is de huid ook beschermd tegen UV-A stralen. Waterproof crème blijft na het zwemmen beter op de huid zitten. Gemiddeld blijft de crème goed op de huid zitten tot 40 minuten in het water. Je kan dus niet oneindig in en uit het water gaan zonder bij te smeren. Ook het afdrogen na het zwemmen zorgt ervoor dat de crème verdwijnt.

Wanneer moet je beginnen met smeren?

Het verbranden gaat sneller in het voorjaar dan in de zomer. Je huid is na de winter nog helemaal niets gewend. In de loop van tijd raakt er gewenning op door de blootstelling aan de UV-straling. De huid beschermd zicht door het verdikken van de opperhuid en het bruinen van de huid. Maar als de huid 2 weken geen zon heeft gezien gaat die gewenning weer verloren met 50%. Als je gauw verbrand is het zeker raadzaam om in het voorjaar (maart en april) voorzichtig te zijn. Voer de blootstelling aan de zon geleidelijk op zodat de huid kan wennen.

Hoeveel moet ik smeren?

Om bescherming te krijgen moet je dik smeren. Maar in de praktijk is dat niet haalbaar. Men smeert maar 50% van wat eigenlijk zou moeten, daardoor valt de SPF 50% lager uit dan op de verpakking staat. 100 ml zou in 3 keer op moeten zijn als je je hele lichaam in zou smeren. Ik denk niet dat er iemand is die dat haalt. Smeer zoveel mogelijk om niet te verbranden. Dit is niet makkelijk omdat je vaak pas later merkt dat je bent verbrand. Kijk niet alleen uit op dagen dat je naar het strand gaat, maar ook sportdagen, tuinieren, fietsen en dergelijke want ook dan is er soms flinke blootstelling aan UV-licht.

Hoe vaak moet ik smeren?

De beschermlaag slijt bij verblijf in de zon, op het strand binnen een aantal uren. Dit versneld als we in het zand liggen en zwemmen. Zonnebrandcrème werkt pas na enige tijd optimaal. Breng de zonnebrandcrème tijdig aan, elke 2 uur. En let op 2 x factor 15 smeren levert geen factor 30 op!

Welke SPF moet ik smeren?

Dat is afhankelijk van je huidtype:

  • Huidtype 1: Melk witte huid, vaak ros of lichtblond haar, sproeten, verbrand zeer snel
  • Huidtype 2: Bleke huid, blond-, licht bruin haar, vaak sproeten, verbrand vaak maar wordt wel lichtbruin, verbrand snel .
  • Huidtype 3: Licht getinte huid, donkerblond, kastanjebruin of donker bruin haar, over het algemeen geen sproeten, verbrandt weinig en bruint snel
  • Huidtype 4: een getinte huid, donkerbruin tot zwart haar, bruint zeer makkelijk verbrand bijna nooit .

In Nederland volstaat SPF 15. Factor 30 gebruik je als je uitgebreid gaat zonnen of op vakantie gaat naar het buitenland. Voor kinderen is het verstandig om minimaal SPF 30 te gebruiken, kinderen jonger dan 1 jaar uit de directe zon houden.

Welk moment van de dag smeren of uit de zon blijven?

De schaduw beschermt niet voor de volle 100% tegen de zon, 20-30% weerkaatst via de muren en het zand. Zonkracht is het sterkst rond het middaguur, het is verstandig om op dit tijdstip niet overmatige bloot te stelling aan de zon. Maar 10-20 minuten, in zomerse kleding, op dit tijdstip lekker een wandelingetje maken is juist goed voor de aanmaak van vitamine D3. Op moment dat je schaduw korter is dan je lengte maak je vitamine D3 aan.

Moet ik ook op bewolkte dagen smeren?

Op bewolkte dagen variëren bewolking en zon elkaar vaak af. De zon kan weerkaatsen tegen een wolk,  de zonkracht kan juist intenser zijn dan op een onbewolkte dag. Het antwoord is dus ja, ook op bewolkte dagen moet je smeren, zeker als je snel verbrand.

Kun je met kleren aan verbranden?

Over het algemeen zijn de textielweefsels dicht genoeg en laten ze weinig zonlicht door. Dunne witte t-shirts laten meer zonlicht door. Als kleding nat is laat deze ook meer straling door. Het is dus niet verstandig om kinderen met kleding aan in het water te laten spelen in de veronderstelling dat ze dan niet verbranden.

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Op de verpakking staat een open potje en daarin het aantal maanden dat dat het product na opening houdbaar is. Als de crème mee is geweest op vakantie, naar het strand of warme gebieden is de houdbaarheid korter.

Wat is het verschil tussen chemische en fysische filters?

Chemische filters trekken in de huid en absorberen de UV stralen. Fysische filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen het UV-licht. Denk hierbij aan een spons die absorbeert water en een paraplu stoot het water af. Soms worden de beide filters ook gecombineerd. Alle cosmeticaproducten die op de markt komen, voldoen aan de eisen van de Cosmeticaverordening. Je mag er van uitgaan dat alle zonnebrandcrèmes veilig zijn. In Europa zijn de veiligheidseisen voor alle cosmetica hoog.