Wel of niet smeren als je op wintersport gaat?

Ga jij goed voorbereid op wintersport?

Per jaar gaan er ruim 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Maar of ze zich voldoende voorbereid zijn hoe ze hun huid moeten beschermen valt te betwijfelen. Er is in Nederland een onderzoek gedaan onder 418 volwassenen. Er werden allerlei vragen stellen over hun kennis van zonbescherming tijdens de wintersportvakantie, of ze dachten dat ze gevaar liepen bij blootstelling aan de zon. Of ze hun huid goed hadden beschermd en of dat ze tijdens de vakantie verbrand waren. 40% gaf aan dat van hun goed bedoelingen om zich goed in te smeren niet veel terecht gekomen was. Ongeveer een kwart gaf aan dat ze verbrand waren tijdens de vakantie. Vooral mannen en jongeren hadden zich het minst ingesmeerd. Degene die zicht wel hadden ingesmeerd waren zich meer bewust van de risico’s van zon blootstelling.

Het is een misverstand dat je op wintersport niet hoeft te beschermen tegen de zon. Juist als je hoog in de bergen zit bevindt je je dichter bij de zon waardoor de Uv-straling wel 30% sterker is dan hier in Nederland. De weerkaatsing van de sneeuw maakt de straling van de zon ruim 80% sterker. De lucht is in de bergen ook schoner waardoor de Uv-straling minder tegen gehouden wordt. Je bent de hele dag buiten waardoor je ook veel straling opvangt. Je huid is nog niet gewent aan de zon zo begin van het jaar daardoor heeft je huid nog weinig pigment opgebouwd. Je huid is dus extra kwetsbaar voor verbranding en DNA schade.

Advies om je huid tijdens je wintersportvakantie goed te beschermen!

Zorg dat je je huid tijdens de skivakantie elke 2 uur in smeert met een hoge factor SPF 30 of hoger. Hou er ook rekening mee dat het boven op de berg erg koud kan zijn en dat je daar met je crème rekening mee moet houden. Als je crème uit veel water bestaat kan deze bevriezen op je huid dus zorg dat je de juiste crème gebruikt als je op wintersport gaat. Ook als de zon niet schijnt zijn er Uv-stralen in de lucht dus bescherm je huid elke dag goed.

Ook je lippen vragen om extra verzorging op grote hoogte. Ze staat bloot aan alle weersinvloeden en drogen snel uit in zon en wind. Kies voor een lipverzorging waar ook een SPF in zit zo zijn ook je lippen beschermt terwijl jij geniet op de lange latten.

Lipbalm Cenzaa

Bron huidarts.com